Om Sofia

Så kom dagen då drömmarna inte kunde vänta. Solens strålar drog dig uppåt som en blomma. Du visste inte längre vad rädsla var. Du fick bråttom. Gjorde dig av med skuggornas bagage och sprang. Inte på flykt utan ur iver att verkställa ditt livsverk.

Du visste att den sanna friheten skulle finna dig. Att din inre övertygelse skulle öppna ditt hjärta, öppna många hjärtan. Du visste att du kunde flyga, utan någon annan kompass än den inre. Du kastade dig ut och flög.

Ur Sofia Sivertsdotters Strimmor av ljus


Min önskan är att du ska finna ditt ljus, så att du kan lysa upp vägen för andra så att de också finner och kan sprida sitt ljus. Jag tror på att omvandla sår till visdom, på att gå djupt för att kunna gå långt och på att det verkligt viktiga är värt att kämpa hårt och länge för.

Jag tror på medmänsklighet. På kraften i att stå upp för någon annan än oss själva och på att bidra med det vi kom till jorden för att ge. Ju oftare vi sträcker ut vår kreativitet och våra händer till någon, ett desto vackrare liv och samhälle får vi. Vi är som vågor på ett hav, tätt sammanlänkade och beroende av varandra för att helheten ska glänsa.

Jag tror på regelbunden eftertanke. Ett helgjutet liv kräver regelbunden reflektion, för utan grundade värderingar och en trogen kontakt med vårt inre, går vi lätt vilse. Jag tror att svaren på alla frågor finns inuti och att vita utrymmen i kalendern är vardagens motsvarighet till kroppens lungor. Utan introspektion och närvaro tappar vi kraft.

Jag tror på handlingskraft, eftersom livet är kort. Jag tror på varje människas kapacitet att göra skillnad långt bortom sin egen sfär och livstid. Tankar kan förflytta berg, men utan kavata steg förlorar medmänskligheten och kreativiteten sin kraft. Vi behöver ta de steg som någon där ute längtar efter att vi ska ta.


Sofias rötter finns på Öland och det mest centrala i hennes författarskap är naturen. Hon skriver för att upptäcka, synliggöra och uttrycka. När hon skriver finner hon toner av livet som hon inte finner utan att formulera dem i ord. Att skriva är för Sofia att djupandas.

Sofias skrivprocess är helhjärtad och periodiserad. Hon inspireras av natur, musik, olika kulturer, författare, konstnärer och kreatörer som går på smala och trogna livsvägar.

Hon dras till ord och böcker där människans inre lyfts fram och utmanar henne att fördjupa tankebanor, som visar nya bottnar av att vara människa och nya sätt att omsätta visdom i handling.

Sofia föredrar böcker som kan läsas om och om igen och hon har inspirerats av bland annat av Dag Hammarskjöld, Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Henri Nouwen, Mildred Norman, Eknath Easwaran och Marianne Williamson.


Innan Sofia blev författare arbetade hon i femton år som coach för ledare, artister och kreatörer. Hon fick gåvan att möta insidan på tusentals människor och kom fram till att vi människor behöver tre saker för att känna att vi lever ett värdefullt liv.

1. Vi behöver en inre styrka, det vill säga en stark tro på våra värderingar, vår vision och vår djupast liggande kapacitet och kraft. Vi behöver mod att börja gå mot den framtid vi vill se, även om vi inte alltid känner oss redo eller kapabla.

2. Vi behöver en riktning, det vill säga en väg att gå på och något att sträcka oss efter och bidra till. Vi behöver växa och utvecklas för att känna att vi lever ett värdefullt liv. Vi behöver vara på väg till något och arbeta för något större än endast oss själva.

3. Vi behöver ha en känsla av meningsfullhet. Vi känner detta när vi gör skillnad för oss själva – och andra människor. Sofias vision är ett samhälle där alla känner lust att göra skillnad och hon hoppas att hennes ord ska bidra till denna riktning.


Tidigare arbetade Sofia även som informatör för organisationen Barncancerfonden, samt genomförde projektet 365 Days for Peace där hon under ett år tog ett dagligt litet steg som på något sätt kunde bidra till fred.

Hon har också drivit nätverket Wag Your Soul som under två år inspirerade Skåne att engagera sig ideellt. Hon bjöd in representanter från olika hjälporganisationer för att berätta om sin verksamhet och åhörarna kunde anmäla sig som volontärer på plats.

Sofia har en kandidatexamen i svenska från Stockholms universitet och har studerat journalistik på Poppius journalistskola, samt gått en författarutbildning på Jakobsbergs folkhögskola.

Sofia är utbildad massageterapeut, yinyogalärare, pilgrimsledare och meditationslärare och har gått ett flertal kurser för Svenska FN-förbundet, Ecpat och Schyst Resande. Hon har varit ideellt engagerad för bland annat Stadsmissionen i Malmö, Coalition for the Homeless i New York och Min stora dag och har blivit utsedd till ”Årets driftiga inspiratör” och ”Årets Idealist” av tidningen Leva.

Vill du komma i kontakt med Sofia? Gå till press-sidan eller hör av dig till oss via e-post. Du hittar vanliga frågor här och vill du läsa mer om förlaget Goodliness kan du göra det här.