Kategorier
Okategoriserade

Mot vinter.

Hösten kränger av sig sin lövkappa och förbereder sig för vita dagar. Solen står lågt, bjuder in oss att skapa eget ljus. Vintertid är vilotid. Stillhet, reflektion och fokus. Vi bjuds mörka dagar för att fördjupa värderingar och minnas vår stomme. När snö faller kan vi lyfta det som berikar oss.

Höstens sista dagar kan ge utrymme för att planera vårens ljus. Vi kan läsa böcker som når och när vår själ och kliva djupare in i oss själva. Vi kan tränga in i märgen och finna stillhet som inte påverkas av väderlek och omgivning. Vi kan välja vila som väg till vishet. 

Hjälp oss att ta emot naturens vita årstid med öppen famn. Låt oss uppskatta det mörker som ger oss tid att gå djupare. Gör oss till människor som kan sprida ljus oavsett hur lågt solen står på himlen. Påminn oss om att vishet växer i vila.

Kategorier
Okategoriserade

Reträtt.

En reträtt är att dra sig tillbaka för att befästa fördjupning och eftertanke i livet. Några timmar, en dag eller flera veckor, vi väljer själva hur rummen för stillhet ska utformas. Prestation lämnas hemma då vi beger oss till en plats där själ och känslor får komma ikapp.

Kanhända vill vi periodisera året så att vissa månader består av lugnare och stillsammare faser. Vintern kan bli en tid för djupgående reflektion, medan sommaren måhända blir mer utåtriktad till sin natur. Ebb och flod. Handlingskraft och vila. Varje individ behöver tid för återhämtning.

Påminn oss i dag om att planera in tid för stillhet och eftertanke. Gör oss grundliga när vi fattar beslut som rör vår framtid. Låt oss prioritera att regelbundet dra oss tillbaka så att vi har styrka och kraft när livet kallar på oss.

Kategorier
Okategoriserade

Förundran.

Tänk om dagen i dag är starten på något litet men värdigt. Tänk om vår villighet att välja enkelhet står i proportion till vår blomstring. Tänk om drömmen vi bär på är livsvägen vi är menade att trampa.

Hjälp oss att sätta helheten framför delarna, att se vår plats i livets väv. Låt oss ta ansvar för det vi kan förändra och släppa taget om det som vi inte är menade att bära.

Gör oss starka i vetskapen om att ljus alltid vinner över mörker, att enkelhet alltid förskönar och att visdom och mognad kan väckas av utmaningar.

Påminn oss om att våra drömmar behöver oss för att komma till liv och att världen väntar på oss. Gör oss villiga att vandra på våra unika vägar.

Kategorier
Okategoriserade

Ett barns ögon.

Vart vi än går och vad vi än gör iakttar människor oss. Ord hörs, rörelser märks och våra röster ger oss följare. Vi kan vara någon som ett barn ser upp till. En vuxen förebild som ger ett alternativ som barnet kanske aldrig har sett eller mött.

Om vi står vid ett vägskäl, omfattande eller smått, låt oss tänka på barnen. Vill vi skicka vidare vårt sätt att agera? Innan vi öppnar munnen, låt oss tänka på de små. Är det vi ska säga något som stärker, lyfter och utvecklar? För eftervärldens skull, hjälp oss att tänka längre.

Låt oss bli till förebilder för barnen. Påminn oss om att alla rörelser gör skillnad och att en blick kan förändra en annan människas värld. Låt oss tro på det hedersamma och ge oss kraft att gå åt det håll som vi tror är bäst för världens barn.

Kategorier
Okategoriserade

Ett större liv.

För att kliva in i ett större liv, behöver vi släppa taget om det småsinta, snedvridna och sargade och istället välja nuet, nerven och näringen som ger själen bränsle att växa sig stark.

Ett större liv kräver mod att ta otrampade steg, men också förmågan att omfamna och omvandla smärta och sorg, både sin egen och andras.

Ett större liv kräver ögon som ser vårt leverne utifrån och tid att stanna upp för att kunna gå djupare på stigen som kallar på oss. Ett större liv kräver att sanningen får tala, innan vi själva öppnar munnen och börjar gå.

När sommaren går över i höst, låt oss lyssna på rösten som vill att vi ska växa, utvecklas och kliva i både bredden och höjden av vårt liv. Låt oss sätta det viktigaste först och sträva efter att välja sanningen framför brådskan. Låt oss omfamna storheten inom oss.

Kategorier
Okategoriserade

En stund på jorden.

Det var en gång en människa, som förhandlade bort det som betydde allra mest. Det var en gång en mänsklighet, som glömde bort att just nu är allt vi har. Det var en gång en sekund, som blev den allra sista.

En gång ska vi vara människor som levde för längesedan. En dag är det inte längre sent, utan för sent. En dag kan vi inte längre vända blad, förändra saker och ting i morgon, eller skjuta upp de ord som längtar efter att komma till liv.

Med en kniv mot strupen vet vi alla vad vi skulle göra, om livet fick välja åt oss. Med hjärtat i handen, vet vi vilka vägskäl vi står inför, eller väjer undan för. Med en luftig kalender och vidsträckta sommardagar framför oss, får vi alla gåvan att lyfta våra kärnor.

En stund på jorden. Hjärtan som slår. Fortfarande vägskäl som bär på löften. När vinden tar tag i skog och äng, är det för att påminna oss om att nuet är allt vi har. När blommorna fyller vägrenar med färg är det för att visa oss hur man gör när man blommar.

Det var en gång en sekund, som kan bli den allra första.

Kategorier
Okategoriserade

Om sommaren.

Om sommaren skriver naturen sina vackraste ord på marken. Moln ramar in oss och gröna färger överträffar varandra i högstämdhet. Varje vrå prunkar av liv. Fåglar bygger bo, syrsor spelar och fräknar breder ut sig. Om sommaren blir färgläran levande.

I norr är ljusets varma ankomst en kontrast till vinterns karga ansiktsuttryck. Lövklädda grenar omfamnar oss. Varje millimeter dånar av skönhet. Om sommaren tar vi sats och fyller på vår inre lykta. Om sommaren hjälper vi varandra att växa i storslagenhet.

Påminn oss om att läsa varje ord som skrivs på sommarens mark. Låt oss följa fjärilars färd från blomma till blomma och bada i den färg som naturen häller över oss. Låt oss bli till en del av den perfektion som pulserar här och nu.

Kategorier
Okategoriserade

Stänga dörrar.

Ibland behöver man stänga dörrar till ljud, ibland till ett jobb, ibland till ett beteende eller en känsla. Ibland är den stängda dörren en symbolisk handling för ett nytt, men osynligt frö som vill komma till liv. Ibland stängs dörrar utan att en karta för fortsatta steg finns. Ibland står en omedveten dörr på glänt – eller vidöppen för att vädra ur det som inte längre är sant.

Våra liv är som rum, där dörrarna symboliserar öppningar till det vi i praktiken värdesätter högst. När vi stänger dörrar hör vi vår inre röst tydligare och kan skydda vår innerst brinnande låga från att blåsa ut. Vi är som behållare som samlar eller läcker kraft beroende på vilka dörrar vi öppnar eller stänger.

Hjälp oss i dag att bli väl medvetna om vilka dörrar som står öppna i våra liv och ge oss villighet att stänga dem som inte stämmer överens med det vi i hjärtat värdesätter högst. Gör oss ärliga och modiga när vi ger luft till den framtid som längtar efter oss. 

Kategorier
Okategoriserade

Stark & skör.

Vi kan vara starka och sköra samtidigt. Drivkraftiga och tillitsfulla. Äventyrliga och reflekterande. Vi är människor med djup och bredd, komplexitet och anspråkslöshet. Kanske kommer vi aldrig att helt och fullt förstå oss själva, kanske behöver vi endast acceptera att vi är mångfacetterade.

Vi kan använda både bredd och djup, snarare än att försöka tämja det ena eller det andra. När vi omfamnar allt vi är, blir vi hela. När vi ser vår komplexitet som en tillgång, kliver vi i vår kraft. När vi tillåter oss att vara starka och sköra samtidigt, hittar vi hem.

Hjälp oss i dag att älska allt vi är. Påminn oss om att vi inte behöver förändra någonting. Hjälp oss att känna skillnad mellan självkritik och vilja till utveckling. Gör oss hängivna när vi upptäcker allt vi kan bli och vara.

Kategorier
Okategoriserade

Ge aldrig upp.

Det är lätt att inbilla sig att ”alla andra” klarar sig från svårigheter i livet. Vi jämför vår insida med andra människors utsidor och glömmer att vi alla är mänskliga och därmed går igenom perioder med svärta. Någon brottas med fysisk sjukdom, någon med själslig tomhet, någon med ekonomiska svårigheter, någon med beteenden som inte tycks gå att styra och någon med sorg som inte tar slut.

Om du just nu tampas med livet, minns att du är buren av det. Om du saknar hopp, minns att vårblommor alltid återvänder efter en mörk vinter. Om du vill ge upp, försök förstå hur många som skulle älska att hjälpa dig. Om du känner dig ensam trots att du har människor omkring dig, leta efter dörrar som kan öppna ditt hjärta.

Om du har glömt att du är fantastisk, värdefull och unik, påminn dig själv tills du inte kan undgå att spilla över ditt ljus till dem du har omkring dig. Om du har svårt att se hur morgondagen ska lösa sig, nöj dig med kommande minut.

Ge aldrig upp. Världen behöver människor som har trillat, gått igenom det svåraste och rest sig upp igen. När natten är som mörkast förbereder sig gryningen för ljuset. Låt oss ta väl hand om oss själva, varandra och dagen så att vi får starka armar att sträcka ut till dem som har natt.