Upphovsrätt.

Så här fungerar upphovsrätten.

Vi får ofta frågor om upphovs- och citaträtt, så här kommer en sammanfattning av dessa. Du får alltid läsa ur Sofias böcker på dop, begravningar, skolavslutningar och liknande och även dela texter på sociala medier. Har du tankar på att använda texterna i ett kommersiellt syfte? Kontakta oss först.

Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk ger skydd åt individuellt och konstnärligt skapande. Det är den rätt som en författare har till sitt verk, och som innebär att det är upphovspersonen som bestämmer om, när och hur verket ska användas och offentliggöras.

Upphovspersonen har en grundläggande rätt att bli namngiven i samband med att hans eller hennes verk framställs eller offentliggörs. Läs mer om upphovsrätten hos ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige).

Så här fungerar citaträtten.

Citaträtten betyder en rätt att låna delar ur ett verk, utan att tillstånd först måste inhämtas eller ersättning betalas. Det finns ett antal kriterier som måste vara uppfyllda för att ett citat ska kunna användas fritt. Det är bara tillåtet att citera ur verk som offentliggjorts med upphovspersonens samtycke.

Citat får endast vara ett hjälpmedel till den egna texten. Det går bra att belysa eller understryka något genom citat. Det är däremot inte tillåtet att använda citat som utsmyckning eller krydda till den egna texten.

Det kan vara svårt att avgöra om den lånade texten omfattas av citaträtten eller inte. I tveksamma fall bör godkännande inhämtas från upphovspersonen. Källa ska alltid anges vid citatet.

Läs mer om citaträtten hos Sveriges författarförbund.