Kategorier
Okategoriserade

Frågor för reflektion.

Vad är skillnaden för dig mellan semester, rekreation, egentid, ledighet, mellanrum och vila? Var befinner du dig just nu i livet och vad har du bakom dig och framför dig den kommande tiden? Längtar du mest efter gemenskap eller ensamhet, tystnad eller musik, struktur eller frihet?

Var vi än är och hur vi än definierar vår tid håller någonting inom oss på att dö, samtidigt som någonting annat vill födas. Vi ömsar hela tiden emotionella, mentala och själsliga skinn, mer eller mindre omedvetet. Ju mer vi välkomnar livets skiften, desto vackrare blir också livets mellanrum.

Varje gång vi stänger dörren till omedelbar tillfredsställelse och upptagenhet stärks vi. Varje gång vi väljer bort oro och istället fokuserar på tacksamhet ömsar vi skinn. Varje gång självkritiken får stå tillbaka för skapandet når vi djupare in i vår kärna.

Om vi har en längtan efter att gå djupt och smalt, är vi menade att lyssna och tro på den längtan. Även om vi då tvingas att vara selektiva med vår tid. Äkta närvaro kräver skapande frånvaro och ingen behöver vår ständiga fysiska närvaro. Mellanrum och avbrott kan skapa närhet som hade uteblivit med en ständig närvaro.

Kanske har du semester nu. Kanske är du mitt uppe i ett projekt utan tid att stanna upp. Kanske är tid din främsta tillgång. Oavsett var du befinner dig i tid och rum kommer här några frågor för reflektion. Välj gärna den fråga som talar mest till dig och svara på den med penna och papper.

 • När du tittar tillbaka på året som hittills gått, vad har betytt allra mest för dig?
 • Vilka bilder i din telefon från året tycker du mest om? Varför?
 • Vilka människor har fått störst plats i ditt hjärta?
 • Finns det något som har tyngt dig den senaste tiden? Vad och varför?

 • Vad har gjort dig glad och energifylld respektive ledsen eller frustrerad?
 • Vilka planer har genomförts och vilka har förblivit planer?
 • Vad har du lagt mest tid och energi på under året?
 • Vilket ord skulle bäst beskriva ditt år så här långt?

 • Vilka frågor bär du på just nu?
 • Vad längtar du efter och vem saknar du?
 • Vilket ord skulle du helst vilja ha som rubrik på de kommande månaderna?
 • Finns det något som du inte litar på att livet ska ge dig? Vad och varför?

 • På vilka sätt vill du skapa utrymme i ditt liv?
 • Vilka steg och beslut skulle leda till frihet för dig?
 • Är du oärlig mot dig själv eller någon annan just nu?
 • Vad är du tacksam för och vad är allra viktigast att säga eller göra i dag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.