Livets rytm.

Det sägs att en vuxen människa fattar ungefär 35 000 beslut varje dag. Många fattas under ytan och går oss obemärkt förbi. Andra kräver mer tid för eftertanke och ett aktivt beslut från vår sida. 

Kanske tar vi ibland på oss ett för stort ansvar för våra beslut och liv? Kanske vågar vi inte vila i livets vägledning? Knoppar slår ut, utan ett aktivt beslut från deras sida. Saker och ting inträffar, även om vi försöker ta befälet över dem. 

Kanske är det viktigaste beslutet att lita på livet, oavsett vad som sker? Kanske kan vi närma oss naturens sätt att handskas med rytmen av upp- och nedgång, frost och duggregn, dag och natt? Kanske är livets rytm inte mer komplicerat än andetagets? 

Om vi lever nära naturen får vi automatiskt påminnelser om när det är tid för vila eller aktivitet. Soluppgången och fågelkvittret väcker oss, månens återkommande rytm visar oss vikten av att leva i samklang med våra kroppar och kvällssolens gula ljus manar till nedvarvning och reflektion. 

Även mänskliga ankare kan hjälpa oss att stanna upp. Förr ringde kyrkklockor för att vi skulle samlas och samla oss. I dag kanske vi får ta ett större ansvar för att ankra oss själva och varandra i naturens rytm, hitta våra egna kyrkor att vända oss till för vägledning och själslig näring.

De bästa besluten fattas i förtid, inte i reaktion på något som redan har hänt. Grundade värderingar och livgivande visioner kan vägleda våra stora steg, medan de små besluten kan överlåtas till vardagens andetag. Vi behöver inte hålla krampaktigt i allt, det är livets uppgift att bära oss.  

När vi ska fatta stora livsbeslut måste vi börja med livet, inte beslutet i sig. Vi kan titta bakåt för att lära oss av de steg vi redan har tagit, titta oss omkring för att upptäcka ledtrådar i nuet och titta framåt för att lyfta blicken till den stora visionen för våra liv. 

Vad kan historian berätta om livets rytm för oss? Vilka känslor är aktiverade i nuet och vilka ritualer ger ledtrådar till vad som passar oss och våra liv? Vilka behöver vi vara för att nå upp till den vision vi vill efterlikna? Åt vilket håll vill livet att vi ska gå? 

Att skapa en själfull rytm för vardagen kräver disciplin, men ger en trygghet att vila i och frihet från att behöva disciplin i allt. Om vi tar hand om oss själva och kontakten med vårt inre, tar livet hand om oss. Om vi en dag i taget fokuserar på nästa kloka steg, tar framtiden ett klokt steg mot oss. 

Sofia